LÖNEAVTAL: VÅRDFÖRBUNDET TECKNAR AVTAL, PRIO YRKESSKICKLIGA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vårdförbundet har tecknat ett nytt avtal med arbetsgivarna i SKL och Sobona för drygt 90.0000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Avtalet löper över tre år och är sifferlöst, men särskilt yrkesskickligas löner ska prioriteras, vilket varit ett krav från Vårdförbundets sida.

Det skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

"Nu är det första steget avklarat för att kunna behålla viktig kompetens och erfarenhet i vården. Nu är det upp till bevis ute i verksamheterna att leverera på det nya avtalet. Vårt mål om 10.000 kronor mer till särskilt yrkesskickliga under avtalsperioden ligger fast", säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i en kommentar.

Prioriteringen av särskilt yrkesskickliga ska säkerställas genom ett tydligt uppdrag till lokala arbetsgivare. Utfallen och processerna ska följas upp regelbundet av parterna och avtalet kan sägas upp efter två år. Arbetet inleds redan i årets löneförhandlingar.

"Vi har lyckats få in tydliga skrivningar om att särskilt yrkesskickliga, som halkat efter så länge, nu ska prioriteras i den lokala lönebildningen och vi kommer att följa utvecklingen noga. Det här är inte en slutpunkt. Det är en startpunkt. Och den börjar redan i årets löneöversyn", säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg.

I avtalet ingår bland annat även sänkt veckoarbetstid vid nattarbete.