Virus: Trump ser nu nedstängning hela april

STOCKHOLM (Direkt) USA:s president Donald Trump sade på söndagen att den tid som amerikanerna uppmanas stanna hemma kommer att förlängas till slutet på april.

Det rapporterar Reuters.

Tidigare har han luftat idén om att hela USA skulle kunna öppna igen till påsk, och släppa riktlinjerna för "social distansering".

Detaljerna i den nya planen väntas på tisdagen. Hittills har över 2.400 dött och över 140.000 smittats av coronaviruset i USA.

"Toppen, den högsta nivån på dödssiffran, kommer troligen om två veckor. Inget skulle vara värre än att utropa seger innan segern är vunnen", sade han.

Han uppmanade amerikanerna att "ju bättre ni gör ifrån er, desto snabbare kommer denna mardröm sluta".

Tidigare på söndagen hade doktor Anthony Fauci, chef för det nationella institutet för allergier och smittsamma sjukdomar och som ofta flankerat Trump på sistone, varnat för att pandemin i slutändan skulle kunna döda mellan 100.000 och 200.000 i USA om begränsningarna inte var framgångsrika.

Som jämförelse kan nämnas att influensan årliga har dödat mellan 12.000 och 61.000 amerikaner sedan 2010. Spanska sjukan tog 675.000 liv i USA under 1918-1919.

Fauci mjuka upp sitt budskap något och sade prognosen var ett värstascenario och att de känner att begränsningarna har effekt.

"Beslutet att förlänga dessa begränsningar till slutet av april är ett klokt och riktigt beslut", sade han.

På frågan om idén att lyfta alla restriktioner till mitten av april varit ett misstag sade Trump att det bara varit en "strävan", och att han nu tror att landet kan vara på väg mot en återhämtning till den 1 juni.

Guvernörer i åtminstone 21 delstater, och berör minst halva USA:s befolkning, har stängt "icke nödvändiga" aktiviteter och beordrat folk att stanna hemma.

Tidigare under helgen uppgav Trump att inte kommer att sätta New York, New Jersy eller delar av Connecticut i karantän på grund av coronaviruset, men att administrationen istället kommer att utfärda en "kraftfull reserekommendation" för områdena.

Smittskyddsmyndigheten CDC utfärdade senare en rekommendation där de uppmanar invånarna i dessa områden att avstå från "icke nödvändiga" inhemska resor under 14 dagar, med omedelbar verkan. Rekommendationen gäller inte kritiska områden som fordonsförare eller vårdpersonal.

Tidigare hade New Yorks guvernör Andew Cuomo kallat idén om karantän en "krigsförklaring" mot delstaterna som skulle krascha finansmarknaderna och leda till rättsliga processer.

"En nedstängning är vad de gjorde i Wuhan i Kina, och vi är inte Kina", sade han.

Trumps rådgivare har avrått från förbud att lämna delstaten och istället sett en rekommendation från presidenten som tillräcklig.

Delstaten New York har nästan 60.000 smittade och över 900 döda hittills, det värst drabbade området i USA.