VERKSTAD: LEONI SKOTAR PROGNOSER 2019 EFTER TUFF START PÅ ÅRET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska fordonsunderleverantören Leoni, som tillverkar kablar och vajrar, överger sina prognoser för 2019, bara någon månad efter de offentliggjordes.

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut under helgen.

Bolaget hänvisar till en rad faktorer och skriver bland annat att marknadsvillkoren är fortsatt utmanande, särskilt i Kina. Leoni pekar även på att bolaget haft problem att öka produktionen vid sin anläggning i Mexiko (där bolaget nu måste ta kostnader på 50 miljoner euro) och på den skrala utvecklingen inom divisionen Wiring Systems.

Prognoserna för 2019 offentliggjordes den 7 februari, när bolaget gav preliminära siffror för 2018, och bolaget skriver att "avsaknaden av transparens" gällande utveckling för Wiring Systems, den stora osäkerheten inom fordonsindustrin och den stora osäkerheten gällande efterfrågeutvecklingen generellt gör att styrelsen anser att det inte skulle vara klokt att i dagsläget ge en ny detaljerad guidning för 2019. Leoni skriver även att den svåra situationen under 2018 även varit fallet under de två första månaderna av 2019 "i oväntat hög utsträckning".

Leoni har under helgen även meddelat att bolaget avser att säga upp 2.000 personer och att finanschefen Karl Gadesmann kommer att lämna sin position.

"Utvecklingen under slutet av 2018 och särskilt under de två första månaderna av 2019 har gjort det tydligt att vi måste agera ännu snabbare och mer bestämt för att ta tillbaka Leoni på rätt spår", säger bolagets vd Aldra Kamper i ett av pressmeddelandena.

Bolagets försäljning under 2018 uppgick till 5,1 miljarder euro (4,9) och rörelseresultatet var 144 miljoner (227), vilket är känt sedan tidigare.