VEONEER: STARK ORDERINGÅNG VÄNTAS FORTSÄTTA - ABG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Veoneers aktiekurs har mer än halverats på sex månader mot bakgrund av bland annat högre kostnader än väntat och att ett möjligt gap i finansieringen skapat osäkerhet.

Mycket ser dock bra ut för bolaget, menar ABG Sundal Collier och höjer sin rekommendation till köp från tidigare behåll, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Inte minst orderingången under 2018 har varit stark.

"Utsikterna för fler order förefaller goda, då marknaden för aktiva säkerhetsprodukter växer snabbt trots en totalt sett trög fordonsmarknad", skriver mäklarfirman i en analysuppdatering och påminner om att bolaget tog 25 procent av marknaden för aktiva säkerhetsprodukter under 2018.

ABG förutspår en genomsnittlig försäljningsökning om 16 procent årligen under 2018-2025. Tillväxten bör bli tydlig under 2020, med en gradvis förbättring synlig redan under det andra halvåret 2019.

För helåret 2019, som väntas bli bottenåret, spås en förlust på ebit-nivå om 240 miljoner dollar. Därefter bedöms ebit förbättras till nära noll 2021.

Vad gäller balansräkningen bör Veoneer försöka säkra finansiering så snart som möjligt.

"Vi föredrar en högränteobligation, som vi tror skulle vara bättre för aktieägarna än en nyemission", skriver analytikern, som dock menar att även en nyemission sannolikt skulle vara positiv för investerarna med en medellång horisont.

I samband med den senaste kvartalsrapporten bedömde vd Jan Carlson att med de initiativ som planerades skulle bolaget klara sig utan kapitaltillskott till dess att ett positivt kassaflöde uppnås.

Veoneers depåbevis handlades strax före klockan 14.30 på onsdagen till cirka 236 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med 2,8 procent för dagen.

Graf: Veoneer kursutveckling 6 månader

image

Källa: Infront