USA: vill skynda långsamt med slopa industritullar med EU

BRYSSEL (Direkt) USA vill skynda långsamt i förhandlingarna med EU om att skrota tullar på industrivaror.

Däremot vill USA se snabba framsteg när det gäller samarbeten kring regleringar av olika branscher.

Det framkom vid mötet mellan EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i måndags, uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen.

"Det stod klart att USA inte har mycket till aptit nu att arbeta snabbt inom industritullar", sade en EU-källa.

USA siktar på att redan i november nå överenskommelser om regleringssamarbete inom vissa branscher. Sådana samarbeten förenklar för företag så att de till exempel kan slippa ha separata produktionslinjer för USA:s och EU:s marknader.

För EU:s del har det alltid stått klart att förhandlingar om industritullar kommer att ta längre tid än regleringssamarbete. Bland annat måste förhandlingar om industritullar förankras hos EU-länderna genom ett förhandlingsmandat.

USA:s administration verkar också vilja skjuta upp känsligare diskussioner till efter USA:s mellanårsval den 6 november.

EU och USA har ännu inte enats om vilka områden för industrivaror som ska omfattas av förhandlingar för att ta bort tullar. USA vill inte ha med motorfordon, men då finns risk för att omfattningen av avtalet blir för litet för att världshandelsorganisationen WTO ska godkänna det som ett frihandelsavtal.

Cecilia Malmström och Robert Lighthizer kommer att träffas igen den 25 september i New York för vidare samtal. Ett möte är också planerat till november, men inget datum har satts.

Då hoppas alltså USA kunna leverera vissa överenskommelser om regleringssamarbete. En andra omgång väntas mot slutet av året.

Inom de avbrutna förhandlingarna för TTIP-avtalet mellan EU och USA (2013-2016) fanns regleringssamarbete med. Dessa var långt framskridna och tanken är nu att ta vid där dessa slutade.

I TTIP omfattades branscher som kemikalier, kosmetika, verkstadsprodukter, medicinsk utrustning, motorfordon, läkemedel, tjänster, textil och kläder, samt sanitära och fytosanitära åtgärder.

Regleringssamarbeten sker direkt mellan berörda myndigheter i EU och USA för till exempel konsumentskydd.