USA: PARALLELLER MED AVMATTNINGEN I EKONOMIN 2015-2016 - GS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De negativa tillväxtöverraskningarna i USA hittills under 2019 har väckt en rädsla för att den amerikanska ekonomin håller på att glida ner i en recession. Men en tillfällig avmattning, liknande den som sågs 2015-2016, verkar mer trolig.

Det skriver Goldman Sachs i ett kundbrev på torsdagen.

För det första är avmattningen återigen kraftigt koncentrerad till den relativt lilla tillverkningssektorn, och driven av chocker - bland dem svag utländsk efterfrågan och en starkare dollar - som liknar den tidigare episoden.

"Under tiden ser den betydligt större tjänstesektorn fortfarande hälsosam ut, liksom den gjorde 2015-2016", skriver Goldman Sachs-ekonomerna.

För det andra har både de makroekonomiska och finansiella förhållandena återigen lättats avsevärt och dessa skiften bör, enligt ekonomerna, ge en mer positiv tillväxtimpuls under de kommande kvartalen, vilket skedde efter nedgången 2015-2016.

"Trots dessa uppmuntrande paralleller så räknar vi med en mer dämpad fartökning än i den tidigare episoden. Påverkan från handelsspänningarna och bredare politisk osäkerhet kan mycket väl dröja sig kvar ett tag, och delvis därför verkar inte en upprepning av det kraftiga uppsving för förtroende och tillväxt som följde efter 2016 troligt", enligt Goldman Sachs.