USA: MUELLER VILLE INTE HELT FRIA TRUMP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Särskilde åklagaren Robert Mueller var inte beredd att fria Donald Trump från anklagelser om hindrande av rättvisan, men antydde att kongressen kunde agera på minst tio olika tillfällen där presidenten hade försökt påverka utredningen.

Det är slutsatsen av rapporten som nu publicerats, till viss del maskad, på justitiedepartementets hemsida.

Som tidigare rapporterats framkom inga bevis för att Trumps kampanj samarbetat med Ryssland när det gäller inblandning i valet. Kopplingar mellan personer i kampanjen och individer knutna till den ryska regeringen har dock kunnat göras.

"Dessa kopplingar inkluderade ryska erbjudanden om hjälp med kampanjen. I vissa fall var kampanjen välvilligt inställda till att ta emot hjälpen, men avvisade den i andra fall", heter det i rapporten.

Samtidigt antyder Robert Mueller att han inte är beredd att frikänna Donald Trump från potentiellt hindrande av rättvisan.

Om utredningen efter grundlig utredning varit övertygade att presidenten inte gjort det hade den slagit fast det "men baserat på fakta och den aktuella juridiken på området kan vi inte göra en sådan bedömning", står det i rapporten.

I samband med publiceringen av rapporten släppte Donald Trumps jurister ett uttalande i vilket de kallar utredningens resultat en "total seger" för presidenten.