USA: MASKKRAV KAN BESPARA EKONOMIN 5% NEDGÅNG, ENLIGT GOLDMAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett nationellt krav på ansiktsmask i USA skulle kunna ersätta nedstängningsåtgärder som sänker landets tillväxt med nästan 5 procent.

Det har ett team vid Goldman Sachs kommit fram till i sina beräkningar, skriver CNBC.

Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius uppger att hans team undersökt kopplingen mellan ansiktsmasker, smittläget vad gäller pandemin covid-19 och de ekonomiska konsekvenserna. Ett nationellt maskkrav skulle enligt undersökningen kunna öka andelen av befolkningen som bär mask med 15 procentenheter, vilket i sin tur skulle kunna minska den dagliga tillväxten av fall med 1,0 procentenhet till 0,6 procent.

"Vi har funnit att ansiktsmasker hänger samman med signifikant bättre coronavirusutfall", skriver Jan Hatzius i ett kundbrev.

Beräkningarna har bland annat grundats i de stora skillnader som i dagsläget finns mellan maskanvändningen i de amerikanska delstaterna. Till exempel uppger endast 40 procent av de svarande i Arizona att de "alltid" bär mask på offentlig plats, medan motsvarande siffra i Massachusetts är nästan 80 procent.