USA: behåller Kina-tullar fram till valet i november - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s tullar på kinesiska varor kommer att bestå åtminstone fram till det amerikanska presidentvalet i november.

Det rapporterar Bloomberg News.

Enligt källor till Bloomberg kommer de befintliga tullarna om 25 procent på varor för 250 miljarder dollar och ytterligare varor för 120 miljarder dollar om 7,5 procent att ligga kvar.

Börserna i New York backade något efter beskedet.

Under onsdagen väntas undertecknandet av det så kallade fas ett-handelsavtalet mellan USA och Kina.

Enligt Bloomberg News källor har de båda sidorna en överenskommelse om att USA ska se över framstegen och överväga ytterligare sänkningar av tullar på kinesiska importvaror för 360 miljarder dollar tidigast tio månader efter undertecknandet av fas 1-avtalet på onsdagen.

Översynsperioden, som inte väntas vara specificerad i avtalstexten, ska ge Trump-administrationen tid att verifiera att Kina följer villkoren i avtalet. Detta kommer dock inte att påverka den halvering av de 15-procentiga importtullarna på kinesiska varor för 120 miljarder dollar som annonserades i december. Den ska fortsatt genomföras.

USA:s finansminister Steven Mnuchin talade med journalister på tisdagskvällen och han förnekade då att det finns någon utstakat väg för Kina mot nya amerikanska tullättnader innan länderna når ett fas 2-avtal. Han förnekade samtidigt att det finns någon koppling mellan tidslinjen för tullättnader och presidentvalet i november.

"Tullarna kommer att bli kvar tills det finns ett fas 2. Om presidenten får ett fas 2 snabbt kommer han att överväga att sänka tullarna som en del av fas 2. Om inte så kommer det inte några tullättnader. Så det har inget att göra med valet eller något annat. Det finns inga hemliga överenskommelser", sade finansministern.

Företrädare för administrationen har sagt att de kommer att publicera texten till de 86-sidiga avtalet i samband med undertecknandet, och de förnekar också att det finns någon plan att sänka tullarna ytterligare.