UBER: NY SJÄLVKÖRANDE MODELL FRÅN VOLVO CARS KLAR FÖR LANSERING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska Uber är klara för lansering av den senaste modellen av Volvo Cars bilar utrustade med skjuts- och taxibolagets självkörandeteknologi, rapporterar Reuters.

Den nya modellen av självkörandeteknologi kommer monteras på XC90 som byggs i Sverige och ha ratt och pedaler som lämpar sig för mänskliga förare, men också ha datoriserade system för icke-mänsklig kontroll av fordonet, uppgav Ubers teknikchef Eric Meyhofer vid en presskonferens i Washington enligt Reuters.

"Vi är fortfarande på hybridstadiet, men det här är på väg ut i produktion", sade han och förutspådde vidare att omställningen till självkörande fordon inte kommer gå över en natt utan vara en infasning över många år.

De nya modellerna, som är versioner av XC90 utrustade med kameror och sensorer som läser av omgivningar, kommer rulla på amerikansk väg "inom de närmaste åren", sade teknikchefen.

Efter en dödsolycka i Arizona i mars 2018 pausade Uber och Volvo Cars tester med självkörande, tester som återupptogs i Pittsburgh i december. Detta efter att åklagare i Arizona kommit fram till att varken Uber eller Volvo Cars kunde lastas för olyckan, där en kvinna som gick över gatan nattetid blev påkörd av en av Volvos och Ubers bilar.

Enligt tidigare uppgifter från de tidiga stadierna av samarbetet, som lanserades 2017, kommer Volvo Cars att leverera 24.000 självkörande bilar till Uber mellan i år och 2021.

Uber utvecklar det självkörande systemet. I den marknaden finns också svensk-amerikanska Veoneer och en mängd andra bolag från de internationella fordons- och teknologisektorerna.