TURISM: TUI DALAR ÅNYO EFTER ÖKAD FÖRLUST I VARMA NORDEN

STOCKHOLM (Direkt) Reseoperatören Tui brukar dras med svaga årsavslut, men den ovanligt varma sommaren 2018 orsakade mer än dubbelt så hög förlust som året innan under de tre månader som avslutades på nyårsafton.

Det framgår av bolagets kvartalsrapport för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret.

Mätt som underliggande ebita, som förra året var minus 36,7 miljoner euro, var Tuis förlust 83,6 miljoner euro i kvartalet, skriver den globala reseoperatören i ett pressmeddelande.

Som bakomliggande skäl anges den ovanligt varma sommaren, som fick många potentiella resenärer i den lukrativa och för bolaget viktiga nordiska regionen (Skandinavien och Storbritannien) att stanna hemma.

Bolagets lönsamhet har dessutom tagit stryk av en allt svagare pundkurs efter att oroligheterna kring brexit tilltagit, skriver bolaget. Vd Fritz Joussen menar dock att trenderna för det globala resandet är intakta.

"Kunderna fortsätter att resa, men de är motståndskraftiga när det kommer till höjda priser. Under den här konsolideringsfasen i vår industri är det av särskild vikt att utöka marknaden", skriver han i ett pressmeddelande.

Bland satsningar som nämns för att Tui ska bidra till att växa marknaden nämns bland annat it-satsningar och investeringar i kryssningsfartyg.

Tuis aktie har åkt berg- och dalbana den senaste veckan. Efter en prognossänkning i torsdags rasade börskursen 19 procent. Under gårdagen repades nytt mod efter att Bank of America Merrill Lynch återupptagit aktien för bevakning. Aktien steg då 5 procent.

På tisdagen faller aktien ånyo. Vid 10.15-tiden är kursen ner omkring 3 procent.