TESLA: ÄR NU VÄRLDENS HÖGST VÄRDERADE FORDONSTILLVERKARE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med en rusning på ytterligare 9 procent på onsdagen är Tesla nu världens högst värderade fordonstillverkare, med ett börsvärde på 190 miljarder dollar.

Trots att Teslas produktion bara är en bråkdel av tillverkare som Toyota och Volkswagen, som är etta och tvåa i den kategorin, så seglade elbilstillverkarens börsvärde förbi Toyota under onsdagen.

Toyotas börsvärde uppmäter 179 miljarder dollar, medan Volkswagens 86 miljarder dollar redan distanserats med råge. Sedan ett år tillbaka är kursen nu upp med nästan 400 procent, trots en rejäl sättning under pandemikrisen, då aktien sjönk från runt 920 till botten runt 360 dollar.

Det slogs upp stora rubriker i världens finanspress kring nyår, när Tesla först gick förbi General Motors, därefter Ford och snart båda de amerikanska kollegorna sammanlagt. Vid det senare nämnda tillfället var aktiekursen inte ens hälften av dagens noteringar en bit över 1.000-dollarstrecket.

Onsdagens rally utlöstes av en positiv analys från Wedbushsanalytikern Dan Ives, som menade att det finns "gott om utrymme" för ett fortsatt rally över aktiekursen 1.000 dollar, givet en positiv efterfrågebild i Kina och förväntningar om kommande batteriinnovationer.

Haussen i den del av branschen som nyttjar elektrisk drift kan också exemplifieras av den vätgasdrivna lastbilstillverkaren Nikola, som nyligen noterades på Nasdaq i New York. Sedan noteringen har kursen dubblats och trots att det ännu saknas serietillverkning av lastbilar hos Nikola så har börsvärdet överstigit Fords.

Den svenska lastbilstillverkaren Volvo är värderad till omkring 30 miljarder dollar.

I onsdagens avsnitt av FollowTheMoney kan du höra mer om vätgasen och den senaste tidens klimatsatsningar. Avsnittet "Vätgashaussen: Nikola, Tesla och Nikola Tesla", finns tillgängliga överallt där det finns poddar, bland annat <i>Spotify</i>, <i>Apple Podcast</i> och <i>Acast</i>.