TELIA: LEDAMOT RICKARD GUSTAFSON RAPPORTERAT IN AKTIEKÖP (NY2)

(Tillägg: kommentar från SEB i de två sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Telias styrelseledamot Rickard Gustafson, tillika SAS vd och av media utpekad som en av favoriterna att ta den vakanta vd-posten hos teleoperatören, har rapporterat in ett köp av 3.625 aktier i teleoperatören, framgår av insynsrapportering till Finansinspektionen.

Enligt rapporteringen gjordes aktieköpet till kursen 43:76 kronor, vilket summerar det totala köpet till 159.000 kronor.

Köpet gjordes enligt rapporteringen den 4 oktober enligt insynsrapporteringen. Telia väntas presentera sin delårsrapport den 17 oktober. Enligt insynsreglementen får inga ledande befattningshavare genomföra transaktioner 30 dagar innan en delårsrapport.

Telia uppger i ett skriftligt e-postuttalande för Nyhetsbyrån Direkt att Rickard Gustafson använder sig av diskretionär förvaltning i en bank och har gett banken instruktioner att inte handla med aktier i SAS och Telia.

"På grund av misstag hos banken har detta tyvärr ändå skett. Så fort Rickard Gustafson såg att aktier i Telia köpts kontaktade han banken för att reda ut hur det kunde ha skett och reda ut misstaget. Rickard Gustafson anmälde också, helt i enlighet med gällande regler, transaktionen till Finansinspektionen inom föreskriven tid", skriver Telia.

SEB uppger i en kommentar att Rickard Gustafson är kund hos banken och att SEB har ett diskretionärt förvaltningsmandat.

"I samband med att Rickard Gustafson blev styrelseledamot i Telia begick vi ett mänskligt misstag då begränsningarna i mandatet inte uppdaterades. Vid en omallokering köptes aktier i Telia utan Rickard Gustafsons vetskap. SEB beklagar detta djupt och vi kommer att se över våra rutiner så att detta inte kan hända igen", skriver SEB.