TELEKOM: SÄNKTA 5G-KOSTNADER VIA KONKURRENTGEMENSAMT NÄT I KINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den dominerande teleoperatören China Telecom hävdade i samband med bolagets delårsrapport på torsdagen att ett konkurrentgemensamt kinesiskt nät kan innebära stora besparingar, något som skulle kunna drabba telekomleverantörer som Huawei.

China Telecom har tecknat ett avsiktsavtal med rivalen China Unicom om att bygga ett gemensamt nätverk där konkurrenterna delar på infrastrukturen efter ett förslag från det sistnämnda bolaget, framkom på torsdagen.

"Sambyggnation och delning skulle innebära stora besparingar i kapitalutgifter, rörelsekapital och dessutom ett högre resursutnyttjande", sade China Telecoms ordförande Ke Ruiwen, enligt Reuters.

Enligt China Unicom kan nätverksdelningen bespara 200-270 miljarder yuan i kostnader (270-370 miljarder kronor). Båda bolagen har dock behållit sina investeringsprognoser för helåret i respektive delårsrapporter, noterar Reuters.

Beskedet skulle kunna innebära huvudvärk utrustningstillverkarna i telekombranschen, särskilt kinesiska Huawei, som tyngs av det kinesisk-amerikanska handelskriget och konsekvenserna av den svartlistning som Vita huset infört mot bolaget. I konkurrensen finns också svenska Ericsson och Nokia, som enligt uppgifter i Sunday Telegraph tagit fram beredskapsplaner för att flytta känslig verksamhet från Kina på grund av handelskriget. Ericsson har också hamnat under lupp gällande patenthantering hos kinesiska myndigheter, enligt rapporter i Wall Street Journal från i april.

Utrullningen av nästa generations telekomnät i Kina är planerad att ske gradvis i över 50 städer under 2019. Med det är Kina strax efter Sydkorea och USA, där det i Kina föreslagna förfarandet hittills inte nyttjats av teleoperatörerna.