SWEDBANK: SKANDALEN DRAR ÄNNU NER ARBETSMORALEN - ESTLANDSCHEF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den penningtvättsskandal som Swedbank drogs in i under fjolåret fortsätter att dra ner arbetsmoralen på banken, uppgav bankens Estlandschef Olavi Lepp i en intervju till Eesti Ekspress på onsdagen, där han också kommenterade den rapport från landets finansmyndighet som inkommit med sämsta möjliga betyg. Och skämtsamt fingerpekande svenska kollegor ses inte med välbehållet god min.

"Det är klart att den fortfarande gör det, det är lika svårt att acceptera som när en A-elev kommer hem med sitt första F", sade han.

Swedbank arbetar fortlöpande med finansinspektionen för att utreda om några bitar fattas i anti-penningtvättsarbetet och har investerat "tungt" för att åtgärda bristerna, sade Olavi Lepp.

Samtidigt hävdar Estlandschefen att det vore självbedrägeri att tro att saker kommer bli som förr, även om skämtsamma svenska kollegor gärna pekar finger.

"Jag har hört från svenska kollegor att, tja, det var ju ni som satte oss i den här röran. Då är mitt svar att även den högsta ledningen var högst inblandad. Sådana kommentarer är inte okej och det är oschysst att haspla ur sig dylikt historiskt nonsens till dem som just nu jobbar med att reda ut situationen", sade han.

Banken tillsatte före detta statsministern Göran Persson som ordförande i ett försök att återfå tappat förtroende i kölvattnet av att höga chefer nekat till att det skulle föreligga risk att Swedbank var involverade i den penningtvättshärva som cirkulerat kring Danske Bank. Ett antal program i SVT:s Uppdrag granskning ledde till att vd Birgitte Bonnessen avpolletterades, liksom tidigare ordföranden Lars Idermark.