Storbritannien: nya omröstningar väntas under tisdagen

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Premiärminister Boris Johnson kommer på tisdagskvällen att få en uppfattning om han kan få igenom sitt brexitavtal i tid.

Det rapporterar Bloomberg News.

Efter att talmannen John Bercow förnekat möjligheten att rösta om brexitavtalet direkt så har regeringen lagt fram lagstiftningen, Withdrawal Agreement Bill, WAB, som nu ska implementeras. Denna väntas nu baxas igenom parlamentet på rekordkort tid.

Klockan 19 lokal tid väntas en omröstning, the Second reading vote, där parlamentet kan ta ställning till hela paketet i princip. Eventuellt har Johnson tillräckligt med röster för detta, har han inte det faller det omförhandlade brexitavtalet.

Därefter väntas en ny omröstning om parlamentet går med på den snabba tidtabellen. Om denna röstas ned så får han svårt att få igenom brexit till den 31 oktober.

Det är även möjligt att oppositionen kommer att lägga fram tillägg till lagstiftningen, till exempel krav på en tullunion eller ny folkomröstning, som kan lägga nya hinder i vägen för brexitavtalet att bli klart.

Flera ledamöter har också klagat över den knappat tidsperioden för att gå igenom den omfattande och komplicerade WAB.

Förslagen måste också godkännas i överhuset, vilket vid en snabb behandling skulle kunna ske i helgen.

Europaparlamentet beslöt på måndagskvällen att omröstningen om brexitavtalet kommer att ske först efter ett ja från det brittiska underhuset.

Det tillkännagav talmannen David Sassoli efter ett möte med ledarna för de olika partigrupperna.

Därmed överlåts åt Storbritannien att ta nästa steg.

"Europaparlamentet kommer att bli den siste aktören at säga sitt om utträdesavtalet. Vi fortsätter att agera lugnt, ansvarsfullt och så snabbt som behövs", sade David Sassoli i ett uttalande.

På söndagen beslöt EU-ländernas ambassadörer (Coreper) att skicka utträdesavtalet till Europaparlamentet för ratificering. Enligt tidigare planer skulle Europaparlamentet ha röstat om det nya utträdesavtalet på torsdag så att Storbritannien skulle kunna lämna EU den 31 oktober.

EU:s hållning är nu att avvakta utvecklingen i Storbritannien, att varken driva på eller sinka den. Samtidigt konsulterar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk de 27 EU-ländernas ledare om hur EU ska ställa sig till den brittiska begäran om en förlängning av EU-medlemskapet.