Storbrit: Johnson i ledning, men osäkert om egen majoritet

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Premiärminister Boris Johnson går in i valveckan med ledning i opinionsmätningarna, men en del av dem pekar också mot att det är för tidigt att utropa seger med egen majoritet i parlamentet.

Det rapporterar Reuters.

Fyra mätningar på lördagen visade att Johnson och hans konservativa parti leder mot Labour med mellan 8 och 15 procentenheter inför valet den 12 december.

I den lägre delen av intervallet är det högst osäkert om han kan få egen majoritet och därmed gå vidare med sin plan att rösta igenom brexitavtalet så landet kan lämna EU den 31 januari.

I Savanta Comres undersökning har ledningen sjunkit från 10 till 8 procentenheter.

"Marginalerna är mycket små. Om de konservativas ledning ökar eller minskar med en eller ett par procentenheter kan vara avgörande för om det blir dödläget i parlamentet eller en betydande konservativ majoritet", sade Chris Hopkins, chef för den politiska avdelningen på Savanta Comres.

Sunday Times publicerade en undersökning byggd på en MRP-modell (en mer omfattande modell som varit framgångsrik inför valet 2017) som förutspår att Johnson kommer vina med en majoritet om 38 platser, ned från en prognos på 48 för två veckor sedan.

En liknande undersökning från Yougov i november pekade mot en Johson-seger med 68 platser. En uppdatering av den prognosen kommer på tisdagen.