Storbrit: Johnson försöker få brexitavtalet godkänt i veckan

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiske premiärministern Boris Johnson ska göra ett nytt försök under veckan att få underhuset att godkänna det nya brexitavtalet.

Men det är osäkert om underhusets talman John Bercow tillåter omröstningen.

Samtidigt avvaktar EU utvecklingen i Storbritannien.

"Det kommer an på den brittiska regeringen att snarast möjligt informera oss vad nästa steg blir", skrev kommissionens chefstaleskvinna Mina Andreeva på Twitter.

EU-ländernas ambassadörer (Coreper) beslöt på söndagen att gå vidare med ratificeringsprocessen av avtalet på EU-sidan.

Avtalet skickas till Europaparlamentet, som enligt planerna ska rösta på torsdag.

På den brittiska sidan stoppades regeringens försök i lördags att rösta igenom det nya avtalet i underhuset av ett tillägg, som fick 322 ja-röster mot 306 nej-röster.

Tillägget krävde att Storbritannien begär uppskov om utträdet ur EU tills all nödvändig lagstiftning är på plats. Syftet är att undvika en hård brexit.

Boris Johnson skickade motvilligt denna begäran på lördagskvällen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att han kommer att konsultera de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer "de närmaste dagarna" om hur EU ställer sig till begäran.

Men Finlands statsminister Antti Rinne uttalade sig att det vore förnuftigt att gå med på denna tredje förlängningen. Finland är EU:s ordförandeland detta halvår.

Om underhuset godkänner avtalet väntas EU besluta om en kortare förlängning för att all lagstiftning ska komma på plats.

Om underhuset inte godkänner avtalet väntas en längre förlängning, kanske till den 31 januari. En möjlighet är också att förlängningen skulle kunna förkortas medan det löper, om avtalet antas och mindre tid behövs.

Den brittiska regeringen bedömer att den har tillräckligt stöd för avtalet i omröstningen som den avser hålla kommande veckan, sade utrikesminister Dominic Raab på söndagen. Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober, upprepade han.

Labour vill å sin sida ha en ny folkomröstning, där utträde med det nya avtalet är det ena alternativet och att bli kvar i EU det andra, sade Labours skuggminister för brexit Keir Starmer på söndagen.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt