STORBRIT: BREXITFRÅGAN MER POLARISERAD OCH SVÅR FÖRUTSÄGA - MS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tories väntas välja en förespråkare för en hård brexit, samtidigt som parlamentet fortsatt är emot detta. För att lösa frågan krävs en ny politisk process, vilket leder till ytterligare förseningar och ett mer "binärt" brexitutfall. Frågan är fortsatt vidöppen.

Det skriver Morgan Stanley i ett marknadsbrev.

Valet av ny partiledare i Tories efter Theresa May, och därmed även ny premiärminister, är nu på gång. De konservativa ska nu få ned tio kandidater till två, där det krävs minst 16 ledamöter som stödjer i första omröstningen på torsdagen och minst 32 i andra nästa tisdag.

Därefter kommer den sist rankade att slås ut i följande omröstningar tills bara två återstår. Dessa två går därefter vidare till den andra fasen, en medlemsomröstning som ska vara klar till den 22 juli.

Enligt den senaste uppgörelsen med EU har utträdet ur unionen skjutits upp till den 31 oktober.

Morgan Stanley tror att de kandidater som förespråkar en hård brexit då, utan avtal, har fördel av två anledningar: dels har de som avgörandet i sin händer till största delen röstat för brexit, och en robust majoritet stödjer en hård brexit. Dels utgör Brexitpartiet, vars policy är en omedelbar brexit utan avtal, sannolikt ett större hot mot ett parti som söker en kompromiss om brexit än ett parti med samma policy.

Opinionsmätningar bland partimedlemmar pekar också mot att de som är redo att lämna utan avtal är de mest populära, som Boris Johnson.

Det mest sannolika scenariot är därför att en ny premiärminister som förespråkar en brexit den 31 oktober, och därmed en hård brexit, kommer att tvingas hitta en väg framåt tillsammans med ett parlament som är kraftfullt emot.

Sommaruppehållet, den nya EU-kommissionen och valet av ny premiärminister gör att denna uppgörelse sannolikt kommer att dröja till efter partikongressen i oktober.

Den parlamentariska positionen väntas vara oförändrad, där en majoritet är emot en hård brexit.

Detta indikerar att det krävs en ny politisk process, det vill säga ett val eller en folkomröstning, för att undvika defaultläget av en hård brexit den 31 oktober.

"Vi ser ett nyval som mer sannolikt, delvis då det tycks lättare att utlösa ett nyval än att få igenom ett lagförslag om folkomröstning, och delvis då de två största partierna går emot en mer uttalad position om brexit, så ett val skulle i praktiken kunna avgöra frågan", skriver Morgan Stanley.

Givet en ny politisk process i takt med att den 31 oktober närmar sig, så väntas inte någon lösning under 2019.

Morgan Stanley har i sitt huvudscenario att frågan löses under första halvåret 2020, vilket ger tid för en kompromiss om brexit eller en ny folkomröstning, vilket leder till en återhämtning och att Bank of England kan agera i linje med sin hökaktiga bias och höja i augusti 2020.

I ett alternativscenario vinner en företrädare för en hård brexit nyval i höst vilket leder till en hård brexit, under WTO-regler, från januari 2020. Det ger en räntesänkning från BOE i december 2019, och att BNP-tillväxten minskar med 4,5 procentenheter i början av 2020.

De som kandiderar till posten som Tories-ledare och premiärminister är: Boris Johnson, Michael Gove, Jeremy Hunt, Dominic Raab, Sajid Javid, Matt Hancock, Mark Harper, Esther McVey, Rory Stewart och Andrea Leadsom.

Morgan Stanley konstaterar att Boris Johnson tycks ha stöd av flest ledamöter, följt av Michael Gove och Jeremy Hunt, i en första vända. Bettingbolagen har Boris Johnson som klar favorit, med Jeremy Hunt som tvåa och Andrea Leadsom som trea.

Tre faktorer talar för en mer "binär" lösning på brexitfrågan: Theresa Mays misslyckande att hitta en kompromisslösning som parlamentet kan stötta, partiledarvalet i Tories som avgörs av medlemmar som stödjer en hård brexit, samt polariseringen i EU-valet. Där hade Brexitpartiet framgångar, men även partierna som vill stanna kvar i EU som Liberaldemokraterna och De Gröna.

Det är mycket svårt att säga vad resultatet i ett nyval skulle bli, och vilken typ av regering som skulle tillträda.

Om det blir en ny folkomröstning tycks den däremot landa i att Storbritannien blir kvar i EU, av tre skäl: opinionsläget talar för det, fler unga får rösta då och en del av de som avstod från att rösta men ville vara kvar väntas återvända till valurnorna.

I detta "binära" läge om utsikterna råder sammantaget stor osäkerhet, men Morgan Stanley sätter sannolikheten till en ordnad brexit till 25 procent, en brexit utan avtal till 20 procent och att Storbritannien stannar kvar i EU till 45 procent.