Storbrit: backstop kan inte ha tidsbegränsning - EU

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Nödlösningen i brexitavtalet kan inte vara tidsbegränsad. Inte heller kan det regionala parlamentet i Nordirland ges rätt att häva en överenskommelse mellan EU och Storbritannien.

Det sade EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger vid en presskonferens på onsdagen, då han rapporterade från mötet med alla kommissionärer.

Därmed förnekade han uppgifter i The Times of London tidigare på dagen att EU skulle vara på väg att erbjuda Storbritannien en livlina i form av en mekanism för Nordirlands regionparlament att lämna en ny nödlösning (backstop) efter ett antal år.

"En nödlösning kan bara starta om den inte är underkastad en tidsgräns då den automatiskt avslutas efter två, tre eller fyra år", sade Günther Oettinger.

"Dessutom får den inte kunna avslutas av en tredje part, som Nordirlands regionala regering skulle vara i detta fall", fortsatte han.

Vid mötet informerade chefsförhandlaren Michel Barnier om det aktuella läget i brexitsamtalen.

Michel Barnier ska träffa brittiska förhandlare på torsdagen. EU har satt fredagen som en informell gräns för acceptabla brittiska förslag på lösning för att EU-toppmötet den 17-18 oktober ska kunna ta ställning.