SCHWEIZ: INGEN LÖSNING PÅ BÖRSKONFLIKT MED EU

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Hoppet är i praktiken ute att EU och Schweiz ska lösa konflikten som hotar stoppa delar av aktiehandeln mellan dem från måndag.

Det är nu för sent att hinna nå en lösning ens om Schweiz ville.

Det uppgav EU-källor på onsdagen.

EU-kommissionen bekräftade att inga kontakter förekommer.

"Det har inte förekommit några kontakter sedan förra veckan. Då gjordes inga framsteg. Men kommissionens dörr är alltid öppen för förhandlingar", sade kommissionens taleskvinna Natasha Bertaud vid en pressbriefing.

Det troliga sammanbrotten mellan EU:s och Schweiz finansmarknader ses som en föregångare till vad en hård, avtalslös brexit skulle innebära för EU och Storbritannien.

Orsaken till konflikten mellan EU och Schweiz är att förhandlingarna om ett handelsavtal har kört fast. Därför har kommissionen beslutat att inte förlänga statusen "likvärdig" för Schweiz finanslagstiftning.

När Storbritannien lämnar EU hoppas man få den brittiska finansmarknadslagstiftningen betraktad som "likvärdig", så att man till viss del kan fortsätta delta i den inre marknaden.

Om Schweiz likvärdighet inte förlängs innebär det att EU-baserade banker och mäklare inte får handla på schweiziska börser från den 1 juli.

"Schweiz verkar vilja se vilka effekterna blir nästa vecka, hur marknaden hanterar detta", sade en EU-källa.

Som motåtgärd beslöt Schweiz i måndags att ta hem handeln i schweiziska aktier.

"Handelsplatser i EU skulle förbjudas att erbjuda eller underlätta handel i vissa aktier från schweiziska bolag från detta datum (den 1 juli)", skrev regeringen i ett pressmeddelande.

Beslutet motiverades med att det behövs för att skydda infrastrukturen hos schweiziska börser.