SBB: AVSER SÄLJA FASTIGHETER 11 MDR KR, NYFOSA STORKÖPARE (NY)

(Lägger till: tre sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget SBB, som är på väg att gå ihop med Hemfosa, förhandlar i dagsläget om att sälja fastigheter till värde om cirka 11 miljarder kronor. Nyfosa, som tidigare knoppats av från Hemfosa, avser köpa för 8 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande från de båda bolagen.

"SBB, med ett fastighetsvärde på över 70 miljarder kronor, har attraktiva tillgångar vilket dessa försäljningar tydligt visar. Genom försäljningarna kommer vi att ha förberett SBB för en BBB+ rating", säger Lars Thagesson, vice vd på SBB.

Fastigheterna som är på väg att säljas har ett stort inslag av kontor.

"Försäljningarna förväntas ske på en nivå som överstiger senaste värdering med 15 procent", skriver SBB som avser att teckna bindande avtal under mars 2020 och som planerar att betala tillbaka banklån för de pengar som kommer in.

Nyfosa skriver också att avtal är tänkt att tecknas under mars.

"Nyfosa avser att återkomma med ytterligare information om förvärvet och dess finansiering senast när villkoren för förvärvet är slutligt överenskomna", skriver Nyfosa i sitt pressmeddelande.

När SBB i november offentliggjorde budet på Hemfosa citerades Nyfosas vd Jens Engwall i pressmeddelandet i egenskap av grundare av, och storägare i, Hemfosa.

"Jag grundade Hemfosa för 10 år sedan och ser positivt på de möjligheter som skapas genom en sammanslagning med SBB", sade han enligt pressmeddelandet från SBB vid den tidpunkten.

Jens Engwall ägde 2,8 procent av aktierna i Nyfosa vid årsskiftet och 1,3 procent i Hemfosa vid samma tidpunkt, enligt ägardatatjänsten Holdings.