RENAULT: BOLAGET RISKERAR FÖRSVINNA UTAN SNAR HJÄLP - LE MAIRE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fordonstillverkaren Renault riskerar att försvinna om inte bolaget tar emot regeringens utsträckta hand för att hantera den pågående coronaviruspandemins påverkan på marknaderna, sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till radiokanalen Europe 1 på fredagen.

Franska staten är en av de största ägarna i Renault, som nu måste anpassa sig till situationen och ta emot regeringens hjälp för att inte jobb ska vara hotade, enligt Bruno Le Maire. Bolaget måste inte bara se till att vara konkurrenskraftigt, utan också överleva, menar han.

"Ja, Renault riskerar att försvinna", sade finansministern.

Renaults ordförande och styrelse arbetar för närvarande med att få fram en strategi som ska få bolaget igenom krisen, och i det arbetet har ledningen regeringens fulla stöd, fortsatte Bruno Le Maire.

Diskussionerna fortgår dock och några statliga lån har dock inte klubbats igenom ännu, men förslaget är att Renault ges tillgång till 5 miljarder euro för ändamålet.

En trätofråga har varit att regeringen vill att Renault tar hem mer produktion till Frankrike mot att staten delar ut lånen, samt att produktionen blir mer inriktad på framsteg inom grön teknik.

Parallellt med Bruno Le Maires uttalanden rapporterade japanska Kyodo News att Renaults allianspartner Nissan överväger att skära ned på 20.000 jobb, drygt 15 procent av den globala arbetsstyrkan, i åtgärder som särskilt kommer drabba Europa.

Renaults aktie var ned med omkring 2 procent på fredagen.