RECIPHARM: LÄKEMEDEL M ERDOSTEINE TESTAS PÅ COVID-19-PATIENTER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Recipharm meddelar att ett läkemedel med den aktiva substansen erdosteine kommer att testas i en klinisk studie som en tilläggsbehandling för covid-19-patienter. Erdosteine utvecklades i Italien inom Recipharms anläggning i Paderno Dugnano och är i Italien och i flera andra länder godkänt för behandling av akuta och kroniska lungsjukdomar, bland annat KOL.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den kliniska studien som inleddes den 7 april genomförs på kliniska center som är aktivt involverade i covid-19-behandling i Milano och Bergamo.

Studien som infattar cirka 100 patienter som smittats med covid-19 och skrivits ut från sjukhus, kommer att utvärdera om erdosteine kan förbättra andningssymptom (dyspné, hosta, asteni) och reducera tiden för att nå ett negativt testresultat för sars-cov-2. De första resultaten från studien förväntas om två månader.

"Hypotesen är att de multipla verkningsmekanismerna (antioxidant, mucoaktivt, antiinflammatoriskt och antibiotikaförstärkande) hos erdosteine kan förbättra andningsfunktionen och därför potentiellt vara till hjälp för patienter som smittats av covid-19", skriver Recipharm.