POLITIK: V VILL INTE HA EXTRAVAL - SJÖSTEDT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Såväl Moderaternas som Kristdemokraternas partiledare kan tänka sig extraval, men det vill inte Vänsterpartiets ledare.

Det framgick i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Moderatledaren Ulf Kristersson sade i debatten att "Sverige behöver ett extraval så snart som möjligt… det är det enda som kan bryta den politiska paralyseringen. Sverige behöver en ny regering".

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor sade att hennes parti är "beredda att under 2020 försöka ge Sverige en ny regering".

Men Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt vill inte ha något extraval.

Han svarade på en fråga från Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson som undrade om Vänstern ska delta i Moderaternas och Kristdemokraternas "extravalsstrategi".

"Ja, blir det extraval kommer vi att delta. Men vårt mål är inte extraval, vårt mål är att ändra den här regeringens högerpolitik", svarade Sjöstedt.

Vänsterledaren beklagade att statsminister Stefan Löfven inte tog chansen i onsdagens riksdagsdebatt att lämna besked om extrapengar till kommuner och landsting.

Han sade att Vänsterpartiet inte kommer att nöja sig med "de luddiga svar vi får här i dag" och tillade att "det kommer mera också, det kan jag lova".

Han uppmanade återigen regeringen att dra tillbaka sina förslag om uppluckrad arbetsrätt och att tillåta marknadshyror i nyproduktion.

Sjöstedt varnade också regeringen för att de är i minoritet och beroende av Vänsterpartiets stöd.

Statsminister Stefan Löfven varnade å sin sida för att Sverigedemokraternas politik är en "gift-cocktail" som kommer att leda till ett "splittrat land".

Åkesson undrade om Stefan Löfven "inte sett någonting".

"Har inte Stefan Löfven sett hur splittrat Sverige har blivit? Det är ju Stefan Löfven och regeringen som har splittrat landet", sade Åkesson.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson ville veta vad Sverigedemokraterna vill göra mot klimatkrisen och pekade på att höga företrädare ifrågasatt klimathotet.

Åkesson svarade att "det pågår en klimatförändring, om det råder det inga tvivel".

"Debatten däremot är fullständigt orimlig. Jag tror inte att världen går under om tio år. Jag tror det är dåligt att tala om klimatpolitiken genom att hetsa och skrämma människor. Vi kan och ska lösa detta", sade Åkesson.