POLITIK: ÅTERKOMMER OM FINANSIERINGEN I VÅRBUDGETEN - ANDERSSON

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Besked om hur de extra pengarna till kommunsektorn och rättsväsendet ska finansieras kommer först i april, i vårändringsbudgeten.

Det sade finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff på måndagen tillsammans med de ekonomiska-politiska talespersonerna Karolina Skog (MP), Emil Källström (C) och Mats Persson (L).

"Det här är vår bedömning om vad som är väl avvägt i det här läget", sade hon och tillade att de kommer att återkomma med "en samlad bedömning" kring finansieringen.

Finansministern sade att det inte finns någon "prestige" i när riksdagen ska besluta om satsningarna, men att det "inte vore det mest välavvägda" att lägga tid på att arbeta fram en extra vårändringsbudget.

"Men vill riksdagen det är vi naturligtvis beredda att lyssna på detta", sade Andersson.

Sveriges Kommuner och regioner, SKR, har sagt att de behöver 6,5 miljarder kronor extra för att kommunsektorn ska klara verksamheten, men enligt finansministern brukar de vilja ha mer än regeringar är villiga att ge.

Finansministern förtydligade att "vi är överens om 5 miljarder kronor i nivåhöjning i år", utöver de 5 miljarder kronor som fanns i höstbudgeten för 2020. För nästa år gäller fortsatt 5 miljarder kronor mer till kommunsektorn enligt tidigare överenskommelse enligt januariavtalet där kommunsektorn skulle få minst 20 miljarder kronor mer under mandatperioden.

"Detta är extrapengar i år, det är nya pengar", fyllde Liberalernas Mats Persson.

Karolina Skog, Miljöpartiet, sade att Januaripartierna förutsätter att oppositionspartierna respekterar den budgetprocess som har tjänat Sverige väl.

"Vi ser att den ordnade budgetprocessen ger fullt tillräckliga verktyg för att få ut pengarna", sade hon.