PARADOX: FLERA PDXCON-NYHETER, CRUSADER KINGS III HUVUDNUMMER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gamingbolaget Paradox släppte ett antal spelnyheter på lördagen i samband med bolagets spelmässa PDXCON. Den enskilt största var utannonseringen av uppföljaren Crusader Kings III.

Årets upplaga av PDXCON hålls i tyska Berlin och pågår från fredag till söndag. Kring 2.000 spelfans samlas för att provspela och få information om Paradox befintliga och kommande spelportfölj. De stora utannonseringarna kom traditionsenligt på lördagens förmiddagsevent:

* Crusader Kings III väntas lanseras under 2020 till PC via Steam och till Xbox Game Pass för PC. Spelet är en egenutvecklad produkt i likhet med den tidigare titeln Crusader Kings II som lanserades 2012. Som ett steg i lanseringsplanen för uppföljaren kommer grundspelet Crusader Kings II vara gratis från och med lördagen.

* Hearts of Iron IV, som lanserades 2016, får en ny expansion i form av Hearts of Iron IV: La Résistance. Tidpunkten för lansering meddelades inte.

* Expansionen Stellaris Federations kommer att lanseras senare under 2019. Dessutom kommer ytterligare innehåll till rymdspelet redan 24 oktober i form av Stellaris Lithoids Species Pack.

Stellaris konsolversion kommer att uppdateras med mer innehåll under 2020.

* Expansionen Prison Architect Psych Ward: Warden's Edition lanseras till PC 21 november. Ytterligare en icke namngiven expansion är under utveckling för lansering 2020.

* Förläggartiteln Surviving the Aftermath, som utvecklas av finländska Iceflake Studios, finns från och med nu tillgängligt för PC i så kallad "early access" på Epic Games Store och Xbox Game Preview. Priset, ca 20 euro, kommer att stiga i takt med att mer innehåll tillförs.

Sent 2020 sker huvudlanseringen av Surviving the Aftermath på Epic Games Store, Steam, Playstation 4 och Xbox One.

Bland övriga nyheter märktes:

* PC-expansionen Battletech: Heavy Metal kommer att lanseras 21 november. Tidigare budskap var vintern 2019.

* Expansionen Age of Wonders: Planetfall Revelations kommer att lanseras 19 november till PC, Playstation och Xbox One. Tidigare budskap var hösten 2019.

* Paradox egenutvecklade Imperator: Rome får nytt gratis innehåll med expansionen The Punic Wars.

* PC- och konsolspelet Cities: Skylines får sällskap i form av ett nytt brädspel.