OREXO: FOKUS PÅ HITTA NYA PRODUKTER TILL USA-VERKSAMHET - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Specialistläkemedelsbolaget Orexo befinner sig i flera diskussioner om partnerskap och nya affärsmöjligheter, skriver bolaget i sin rapport för det andra kvartalet. Bland annat har Orexo tidigare påtalat om partnerskapsdiskussioner för läkemedlet Zubsolv, för behandling av opioidberoende, i Europa.

"Förhandlingarna som pågår just nu bör vi veta inom nästa halvår om vi lyckas avsluta eller inte. Om vi inte lyckas avsluta dem får vi inget avtal", säger Orexos vd Nikolaj Sørensen till Nyhetsbyrån Direkt.

Störst fokus får dock nya produkter till bolagets USA-verksamhet. Bland de förhandlingar inom affärsutveckling som pågår just nu tycker Orexos vd att potentiella avtal för andra produkter än Zubsolv är av större vikt än ett potentiellt Europa-avtal för Zubsolv.

Ett europeiskt avtal för Zubsolv skulle vara "trevligt, men den europeiska marknaden för den här typen av produkter är mycket mindre än den amerikanska marknaden. Om man jämför med våra intäkter för Zubsolv i USA kommer Europa att vara sekundärt till USA med bred marginal. Jag tycker det är mycket viktigare för Orexo långsiktigt att vi lyckas hitta nya produkter vi kan lägga in i den amerikanska verksamheten. Om jag fick välja skulle jag absolut välja det. Det skulle jag vara gladare över", säger Nikolaj Sørensen.

Zubsolv hade under den rullande tolvmånadersperioden som avslutades i juni 2019 en försäljning av Zubsolv i USA på 678 miljoner kronor (537).

Orexo fick i november 2017 ett godkännande för Zubsolv i Europa och lanserade ursprungligen läkemedlet tillsammans med Mundipharma i mitten på 2018. Lanseringen gav Orexo en delbetalning på 3 miljoner euro.

I december 2018 återfick Orexo rättigheterna för Zubsolv utanför USA efter att Mundipharma, i spåren av en omorganisation av strategiska skäl, beslutade att avsluta samarbetet.

Så sent som igår onsdag meddelade Orexo att de tecknat ett licensavtal med Mundipharma kring Zubsolv för Australien och Nya Zeeland.

Orexo stiger efter sin rapport på torsdagseftermiddagen och hade strax för klockan 16 handlats upp knappt 8 procent.

Graf: Orexo kursutveckling på torsdagen den 11 juli

image

Källa: Infront