Nokian Renkaat: varnar för klart lägre resultat 2020 än 2019

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den finländska däcktillverkaren Nokian Renkaat guidar för att nettoförsäljningen i jämförbara valutor ska minska 2020 jämfört med 2019. Rörelseresultatet väntas bli väsentligt lägre 2020 än 2019.

Guidningen för 2019 bekräftas.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Bakom prognosen för 2020 ligger bland annat en väntad rejäl nedgång av försäljning och rörelseresultat i Ryssland.

Under 2019 var bil- och däckmarknaderna i Europa fortsatt svaga, vilket resulterade i ökad konkurrens. Efterfrågan på vinterdäck i det fjärde kvartalet påverkades negativt av den varma vintern i bolagets nyckelmarknader, skriver bolaget.

"Under året backade den ryska marknaden oväntat. Låg konsumtion, en nedgång av försäljningen av nya bilar och ökad konkurrens resulterade i en väsentlig ökning av lagren vid årsskiftet i Ryssland", skriver bolaget.

Enligt Infronts senaste prognossammanställning från 15 november väntade analytikerkollektivet i snitt en mindre ökning, 4 respektive 3 procent, av försäljning och rörelseresultat 2020 jämfört med 2019. Sedan dess, alltså sedan sammanställningen gjordes, har det varma vintervädret dock satt avtryck i förväntningarna.

DNB konstaterar till exempel i en färsk analys att priserna på vinterdäck sänktes så tidigt som i december i Ryssland, att jämföra med januari under den förra säsongen. I Finland är priserna "klart" rabatterade, fastslog banken.

Nokian Renkaats bokslutsrapport släpps den 4 februari.