NISSAN: EUROPATILLVERKNING OLÖNSAM VID HÅRD BREXIT - EUROPAORDF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nissan kommer inte kunna tillverka bilar lönsamt i Europa om fordon påförs en 10-procentig tariff efter brexit, enligt uttalanden från Europaordföranden Gianluca de Ficchy, rapporterar Reuters.

Japanska Nissan har tillverkning på flera platser i Storbritannien och Spanien, men om brexit inte når en lösning med ett frihandelsavtal mellan EU och brittiska regeringen hänger verksamheten löst, enligt ordföranden.

"Vi kommer inte fatta några snabba beslut om fabrikerna efter en sådan brexit, det kommer att få ta tid", sade Gianluca de Ficchy, enligt Bloomberg.

Tarifferna kommer dock inte att gå att kompensera genom kostnadsbesparingar, menade ordföranden och förklarade vidare att beslutsprocesser förlamats av den långbänk brexit hamnat i.

"Vi kan inte förrätta framtida produktionsplaner", sade han.

Guidningen för året är att Nissan kommer bygga 360.000 fordon i Storbritannien i år, ned från förra årets 442.000 fordon.

Fordonstillverkare har ända sedan brexitprocessen inleddes varslat om att sektorn är särskilt skör för störningar i handeln givet att förseningar i leverantörskedjor drabbar tillverkning och montering som styrs av leveranser med minutiös noggrannhet. I tillägg fördyras utförsel av fordon till viktiga marknader i EU. Investerandet i brittisk bilindustri halverades under förra året.

Det brittisk-ikoniska bilmärket Mini Coopers ägare BMW har bland annat varslat om att den brittiska tillverkningen kan tvingas flytta om brexit genomförs avtalslöst.

Utöver Nissan och BMW har också bland annat Toyota och Honda produktion i Storbritannien.