NISSAN: ÄGARRÅDGIVARE STÖDJER RENAULTS LINJE OM LEDNINGSROKAD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Två ledande ägarrådgivningskonsulter, Institutional Shareholder Services (ISS) och Glass Lewis, går på Renaults linje om att inte ge Nissans vd, Hiroto Saikawa, förnyat förtroende vid den kommande stämman, framgår av analysuppdateringar enligt flera medier.

Renault, storägare i Nissan med 43 procent, har hotat att gå emot de kommande ledarskapsförändringarna i det japanska fordonsbolaget vid kommande bolagsstämma. Det har delvis tolkats som en hämndåtgärd efter att Nissan i sin tur indirekt blockerade det franska fordonsbolagets affär med Fiat Chrysler i förra veckan genom att avstå från omröstning via japansk representation i styrelsen.

På måndagen gav både ISS och Glass Lewis, som är två ledande aktieägarrådgivningsfirmor, stöd åt Renaults ståndpunkt om att Nissan behöver en ny ledning efter att Carlos Ghosn, som var arkitekten bakom fordonsalliansen mellan bolagen, avpolletterats under uppmärksammade former i fjol.

"Nissan behöver bryta upp med sitt förflutna", skrev ISS enligt Reuters.

ISS menar att behovet av ett nytt ledarskap efter Carlos Ghosns långa tid vid makten inte tillses av hans efterträdare, som varit en av Carlos Ghosns förtrogna i 14 år. Hiroto Saikawa var bland annat den som godkände det ersättningspaket som delvis föranledde Carlos Ghosns arrestering i vintras.

Glass Lewis går på samma linje.

"Herr Saikawa /…/ borde ha vidtagit kraftigare åtgärder med att utmäta ansvar för de felaktigheter som styrelsemedlemmar gjort sig skyldiga till", skrev rådgivaren.

Alliansen har efter Carlos Ghosns arrestering kastats in i en relationskris. Det japanska bolaget vill slå sig loss från Renaults stora inflytande. Det franska ägarskapet, som via statens ägande om 15 procent i Renault sträcker sig hela vägen upp i franska regeringen, har dock inte uttryckt någon önskan om att bryta upp.

Nissans bolagsstämma äger rum den 25 juni.