NIBE: SYSTEMAIR OCH SWEGON BLAND AIR-SITES KONKURRENTER

STOCKHOLM (Direkt) Med förvärvet av ventilationsbolaget Air-Site tar Nibe upp kampen om ventilationskunderna med bland andra Systemair och Latourägda Swegon.

Det är innebörden av Air-Site-vd:n Tomas Nilssons svar på frågan om vilka han betraktar som främsta konkurrenter: IV Produkt, FläktWoods, Swegon och Systemair, enligt vad han säger till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

Lindab, som i fjol aviserade ett ökat fokus på ventilation och köpte slovenska IMP Klima som är verksamt inom ventilationsaggregat, har han däremot hittills inte stött på ute på den del av marknaden han är verksam inom.

"De jobbar inom ventilation, men inte så mycket inom ventilationsaggregat vad jag har märkt - jag har åtminstone inte sett något ute i branschen än så länge", säger Tomas Nilsson om Lindab.

Hans egen bakgrund inom den svenska ventilationsbranschen sträcker sig tillbaka till 1980-talet, med anställningar inom både Systemair och Bahco Ventilation (som sedermera har uppgått i det numera riskkapitalbolagsägda FläktWoods).

I dagsläget är Air-Site huvudsakligen verksamt i Göteborgstrakten, men representanter finns på flera håll i Europa och i Storbritannien finns utveckling, support och marknadsutveckling.

Tillverkare av fläktarna i de ventilationsaggregat Air-Site säljer är tyska fläkttillverkningsjätten Ebm Papst, som är näst största ägare i just Systemair med drygt 20 procent av aktierna och grundaren Gerhard Sturm i valberedningen.