Net Ent: kan behöva se över kostnadskostymen enligt vd

STOCKHOLM (Direkt) Det innevarande året har inletts med en rejäl motvind för kasinounderleverantören Net Ent och i januari var spelöverskottet 5 procent lägre än motsvarande period föregående år om man räknar i euro.

"Vi skulle behöva se över den totala kostnadskostymen om det skulle fortsätta", säger vd Therese Hillman till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

Anledningen till minskningen i spelöverskottet är en inbromsning på den nyligen omreglerade svenska marknaden som står för 14 procent av bolagets totala spelöverskott.

"Det har varit svårt att förutse exakt hur regleringen skulle slå i Sverige på totalen", säger Therese Hillman som också menar att minskningen i det totala spelöverskottet på den svenska marknaden blivit större än vad de flesta räknat med.

Samtidigt har bolagets ledning en ambition att nå en högre organisk vinsttillväxt under 2019 än förra året. Något som Therese Hillman fortfarande menar är genomförbart.

"Det är vår ambition och det är den planen som vi har, men givetvis så är det inte fördelaktigt att ha den här motvinden som vi har sett nu", säger hon och tillägger att det "absolut finns möjligheter för marknaden att komma tillbaka".

Under det fjärde kvartalet 2018 genomförde Net Ent en omorganisation som bland annat medförde att 55 heltidstjänster försvinner. Therese Hillman menar dock att bolaget nu har rätt organisation och att eventuella kostnadsbesparingar får göras på andra än genom neddragning av personal.

"Personal är vår resurs för att kunna leverera spel så jag skulle säga att vi snarare behöver skära i andra kostnader om det skulle fortsätta", konstaterar Therese Hillman.

I fjärde kvartalet 2018 blev Net Ents rörelseresultat, inklusive vissa engångposter, 146 miljoner kronor (153).

Analytiker hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat om 172 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

I resultatet ingår kostnader för omorganisation om 22 miljoner kronor samt en nedskrivning av ett projekt inom virtual reality om 5 miljoner kronor.

Exklusive dessa poster låg rörelseresultatet på 174 miljoner kronor (153).

Det rapporterade ebitda-resultatet landade på 204 miljoner kronor, inklusive kostnaderna för omorganisationen. Det justerade ebitda-resultatet var 226 miljoner kronor.

Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat om 230 miljoner kronor, enligt Bloombergs analytikerenkät.

Nettoresultatet blev 137 miljoner kronor (155), motsvarande en vinst per aktie om 0:57 kronor (0:65).

Intäkterna summerades till 465 miljoner kronor (425), mot väntade 467 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning om 2:25 kronor per aktie (2:25). Snittestimatet låg här på 2:29 kronor, enligt Bloomberg.

Net Ents aktie var ned över 8 procent på Stockholmsbörsen vid lunchtid på tisdagen.