Nent: tappar Champions League i Sverige och Norge

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tv- och streamingbolaget har förlängt de danska sändningsrättigheterna för Champions League i Danmark till och med 2024. Bolaget tappar samtidigt motsvarande rättighet för Sverige och Norge.

Nent har vidare förvärvat rättigheterna för Europa League och den nya turneringen Europa Conference League, ofta kallad Europa League 2, för perioden 2021 till 2024.

Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget.

Nent, som tidigare ingick i MTG, har haft sändningsrättigheter för Champions League, CL, sedan turneringen startades 1992.

"Vi har en oöverträffat stark och välbalanserad portfölj av sporträttigheter, och våra Viaplay- och Viasat-kunder kan nu njuta av mer fotboll än någonsin. Vi är glada över att förlänga vår danska bevakning av UEFA Champions League i ytterligare tre år och att lägga till de svenska, norska och finska rättigheterna för UEFA Europa League och nya UEFA Europa Conference League, där många lokala nordiska lag kommer att spela", säger Nents vd Anders Jensen och i pressmeddelandet påminns om att Nent nyligen förlängde rättigheterna för Premier League till och med 2028 och för tyska Bundesliga till och med 2025.

Till Nyhetsbyrån Direkt säger Anders Jensen att Nent har valt att "släppa" rättigheterna eftersom bolaget sedan tidigare prioriterat Premier League och sedan har fyllt på med bland annat skidåkningsrättigheter. Det är en satsning som har kostat och någonstans får det konsekvenser, resonerar Nents vd.

"Konkurrensen var benhård och vi gick in ganska soft i den här förhandlingen och förväntade oss inte att vinna. Det gjorde vi inte heller", säger Anders Jensen.

Vem eller vilka som köpt CL-rättigheterna för den svenska och norska marknaden är ännu inte känt och Anders Jensen vill inte avslöja det. Han är dock tydlig med att han tycker att det blev för dyrt.

"Det har blivit så dyrt att det blir väldigt svårt att få tillbaka pengarna, i alla fall enligt mitt sätt att räkna. Det är ett faktum. Det är en fantastisk turnering, men det är ju betydligt färre omgångar än till exempel Premier League och Allsvenskan", säger han och fortsätter:

"Det finns en gräns för hur mycket man kan betala och den gränsen är passerad i Sverige och i Norge", säger Anders Jensen som säger han prismässigt kunde sträcka sig lite längre i Danmark eftersom den marknaden av olika skäl är lite annorlunda än de andra nordiska.

Finns det risk för abonnentavhopp hösten 2021 när de svenska och norska kunderna märker att CL sänds någon annan stans?

"Min bedömning är att den risken är mycket begränsad. De som köper Viaplay för sportens skull uppskattar givetvis Champions League, men Premier League väger betydligt tyngre", svarar Anders Jensen.