MISEN ENERGY: INGEN VILL BETALA SÅ HÄR MYCKET FÖR ETT LÅN - VD

STOCKHOLM (Direkt) Olje- och gasbolaget Misen Energy har tagit ett lån från Powerful United Limited (PUL) om 0,5 miljoner euro, enligt ett pressmeddelande från bolaget tidigare på torsdagen.

Avtalet berättigar PUL till en fast avgift motsvarande lånebeloppet multiplicerat med två, alltså 1 miljon euro. Lånet, och "avgiften", ska betalas tillbaka antingen den 1 maj nästa år eller när bolaget har intäkter som "tillåter" återbetalning. I det fall bolaget löser skulden om ett år handlar det alltså om en årsränta på 200 procent.

"Vi kallar det inte för ränta utan för en avgift. Den som följt vår rapportering vet att tidigare har vi fått ta in pengar från finansiärer där vi fått betala tillbaka lånebeloppet gånger tre. Det här är ett läge där vi söker finansiering för att kunna driva verksamheten vidare", säger vd Göran Wolff till Nyhetsbyrån Direkt.

Göran Wolff vill understryka att han vill kalla det en avgift för lånet, och inte ränta, skriver han på mejl och pekar på att avgiften är fast och oberoende av tidsperiod.

PUL äger nästan 48 procent av Misens dotterbolag Misen Enterprise.

Är detta ett skäligt lån från en aktör som är storägare i ett av era bolag?

"Misen Enterprises är delen av vår verksamhet som sköter de här processerna. Vi måste göra på det här sättet för att Misen Enterprises ska kunna fortsätta", säger Göran Wolff.

Har ni försökt att hitta andra lösningar?

"Det har vi verkligen gjort. Ingen vill betala så här mycket pengar för kortfristig finansiering, eller långsiktig för den delen. Eftersom vi har vår bas i Ukraina, då säger de flesta finansiärerna nej direkt", säger han.

Enligt Göran Wolff hade de flesta finansieringslösningarna som bolaget undersökt ett motsvarande återbetalningskrav som det PUL har i sitt avtal med Misen.

Poweful United Limited beskriver sig som ett investmentbolag med fokus på energibolag i Europa och Asien. PUL har kontor i Hongkong, enligt bolagets hemsida.