MIPS: FÖRVÅNAD ÖVER TULLEFFKT, MEN MOMENTUM PÅ VÄG TILBAKA - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) När de nya tullarna på varor från Kina till USA aviserades i juni skapade det en osäkerhet hos hjälmbolaget Mips kunder, som drog ner på sina lager. Det fick hjälmbolagets tillväxt att bromsa i det tredje kvartalet.

"Vi är ett snabbväxande företag med höga ambitioner och att inte växa var inget som vi hade räknat med", sade vd Max Strandwitz på fredagens rapportpresentation.

Försäljningen ökade förvisso några procent jämfört med föregående år, men det var kopplat till förvärv och den organiska tillväxten minskade med 6 procent. Max Strandwitz sade sig var överraskad av effekten av tullarna, men konstaterade samtidigt att det inte är något som bolaget kan påverka.

Under inledningen av det fjärde kvartalet ser bolaget dock en återhämtning av efterfrågan från hjälmtillverkarna, och Max Strandwitz sade att den underliggande konsumentefterfrågan på Mips-utrustade hjälmar fortsätter att öka, med ökad penetration och genomförsäljning i butik som följd.

"Vi ger inga prognoser men vi ser ett ökande momentum igen", sade han.

Det borgar för att lagernivåerna borde återhämta sig, menar vd:n, men säger också att det är svårt att säga något om de nuvarande lagernivåerna hos kunderna. Bolaget har hyffsad koll på de större kundernas lagernivåer, men ingen insyn alls hos de mindre kunderna.

"Vi vet att konsumentefterfrågan äter av lagernivåerna, och det kan de inte göra hur länge som helst, men vi kan inte säga när det kommer att normaliseras", sade han.

Rörelseresultatet var marginellt lägre än det tredje kvartalet 2018, men analytikerna hade väntat sig en ökning. På frågan från analytiker om bolaget övervägde att vinstvarna var svaret nej.

Max Strandwitx menade att eftersom bolaget inte guidar och ger prognoser för kommande kvartal, och eftersom bolaget inte ser några förändringar i de underliggande antagandena, fanns det heller någon anledning att vinstvarna.

Tidigare i år rasade Mips aktien med 30 procent när nyheter om att hjälmtillverkaren, och Mips kund, Bontrager lanserat hjälmar med den konkurrerande tekniken WaveCell, som uppgav skydda med effektivt mot hjärnskakningar än Mips teknik. Vid närmare efterforskningar visade sig den potentiella skadan för Mips vara begränsad och aktien återhämtade sig från raset.

Frågan om WaveCell och potentiella nya konkurrenter för Mips, som är först ut på marknaden i större skala med en teknik som motverkar rotationsvåldet mot huvudet vid ett fall, återkom dock på dagens rapportpresentation.

"Wave Cell är i cykelindustrin och premiumsegmentet vilket inte ger så stora volymer. Vi scannar konstant marknaden och vi är inte medvetna om några nya konkurrenter och vi känner inte till att några nya skulle vara på väg i den andra kategorierna", sade Max Strandwitz.

Aktiemarknaden dom över rapporten var initialt hård och aktien var som mest ner omkring 14 procent. Kursen repade sig dock och var vid 11.30-tiden ner mer försiktiga 2,5 procent. Hittills i år är Mips upp drygt 35 procent.