Mekonomen: ljusare utsikter kvartal 2 än befarat enl analytiker

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mekonomens utsikter för det andra kvartalet är ljusare än befarat, menar analytiker som anser att det borde ge stöd till bilservicekedjans aktie.

Det framgår av analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter att Mekonomen lagt fram sin rapport för det första kvartalet på fredagsmorgonen.

"På preliminär bas uppgraderar vi vår justerade ebita (förväntat för 2020) med omkring 2-3 procent som en följd av den uppmuntrande guidningen för andra kvartalet", skriver Carnegie.

Mekonomen uppgav att försäljningen i april sjönk med 17 procent, men att den återhämtade sig väsentligt i maj i Norden. Det ställer Carnegie mot sina egna förväntningar om en försäljningsnedgång på 21 procent för hela det andra kvartalet.

"För det andra kvartalet räknar ledningen med en väsentlig lönsamhetsförbättring sekventiellt som en följd av kostnadsbesparande åtgärder och en försäljningsåterhämtning i maj-juni", skriver Carnegie.

Handelsbanken påpekar i sin tur att Mekonomens andra kvartal har börjat mycket bättre än väntat. SHB:s förväntningar på Mekonomens andra kvartal låg på en försäljningsnedgång om 20 procent och ett justerat ebit-resultat som sjunker till 19 miljoner kronor från 270 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

"Därför verkar det som att resultatestimaten för helåret behöver höjas med omkring 40-50 procent", skriver Handelsbanken.

Det justerade rörelseresultatet för det rapporterade första kvartalet beskrivs av Handelsbanken som svagt, men något bättre än befarat.

"På den positiva sidan har bolagets effektiviseringsåtgärder i kombination med en mindre volymsmäll verkar stödja resultatet mycket bättre än tidigare befarat. Kommentarerna kring likviditeten borde också ge stöd till aktien i dag", skriver Handelsbanken Capital Markets.

Klockan 11.45 hade Mekonomen stigit drygt 6 procent på en i övrigt sjunkande Stockholmsbörs.