MEKONOMEN: FÖRHÅLLANDEVIS SVAGT 2 KV VÄNTAR - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilservicekedjan Mekonomen står inför en kvartalsrapport som knappast lär ge något bränsle för en kursuppgång.

Det menar ett par analytiker vars analysuppdateringar Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi tror att det andra kvartalet blir ett förhållandevis svagt kvartal och ser inte att rapporten kommer bli en katalysator för aktien", skriver Nordea inför halvårsbokslutet, med hänvisning till bland annat kalendereffekter.

Ett liknande budskap kommer från Kepler Cheuvreux, som förutom påskeffekten också nämner en mild vinter och en svag svensk krona som negativa faktorer.

"Vi tror inte heller att någon hjälp kommer från sparprogrammet på 65 miljoner kronor", skriver mäklarfirman.

Besparingsprogrammet löpte under årets första månader enligt plan, förklarade vd Pehr Oscarson i samband med det första kvartalets rapport. Kostnadsreduktioner om 30 miljoner kronor väntades då kunna uppnås under det tredje kvartalet med full effekt från och med det fjärde.

Mekonomen överraskade marknaden med ett oväntat starkt första kvartal, då en god försäljningstillväxt i affärsområdet MECA/Mekonomen drev den organiska tillväxten. Nyförvärven FTZ och Inter-Team bidrog också positivt.

På längre sikt är också båda analytikerna mer positiva och upprepar sina köprekommendationer för aktien.

Enligt Bloombergs sammanställning av sex analytikers prognoser väntas i genomsnitt intäkter om 3.064 miljoner kronor och ett rapporterat rörelseresultat om 242 miljoner kronor.

Rapporten väntas på fredagen 23 augusti, klockan 7.30. En telefonkonferens för analytiker och media inleds klockan 10 samma dag.