MEDIVIR: PARTNERSKAP OCH UNIKA KANDIDATER BAKOM KÖPREK - KEMPEN

STOCKHOLM (Direkt) Medivir har svängt om från att ha specialiserat sig på infektionssjukdomar till att nu fokusera på cancersjukdomar via två cancerförvärv från Tetralogic 2016, ett amerikanskt bioteknikbolag. Det ena är remetinostat mot CTCL, en ovanlig blodsjukdom och det andra birinapant mot särskilda tumörer.

Det framhåller Kempen i sin analys av bolaget.

Närmast ser Kempen en trigger i läkemedelskandidaten MIV-711 mot artros, en vanlig form av ledinflammation som drabbar äldre. Projektet som är i fas 2-studier lär vara attraktivt för en partner, menar Kempen.

Ett baktungt avtal på runt 500 miljoner dollar och där låga tvåsiffriga royalty-intäkter bedöms som rimligt. Bolaget spår även peak-sales på 2,9 miljarder dollar 2032, vilket utgör 22 kronor per aktien i Kempens värdering.

För remetinostat som är tänkt att användas vid behandling av patienter med en viss typ av hudcancer, Mycosis fungoides (MF). Substansen har fått särläkemedelsstatus av amerikanska läkemedelsverket, FDA och är på väg in i fas 3-studier som väntas kunna inledas 2019. Kempen ser framför sig en studie med runt 300 patienter som kan pågå upp mot tre år för att övergå i en ansökan 2022 med ett godkännande 2023.

Birinapant, mot viss typ av cancertumörer, ser Kempen som en option med 10 procents sannolikhet att komma till marknaden. Projektet är i fas 1/2-studer i kombination med Keytruda. Data från denna studie väntas under det andra halvåret 2018.

Kempen har inlett bevakning av Medivir med en köprekommendation vilket Nyhetsbyrån tidigare har rapporterat om.