MEDIA: EU-PARLAMENTET ANTAR UPPHOVSRÄTTSLAG

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentet röstade på tisdagen ja till den kontroversiella lagen om digital upphovsrätt.

Lagen ska stärka förläggare och nyhetsutgivare när de förhandlar om licensavtal med digitala jättar som Youtube, Google News och Facebook.

Syftet är att upphovsmakare, som musiker, artister och manusförfattare, ska kunna förhandla om bättre betalning när deras arbete används av internetplattformar.

Journalister ska få del av upphovsrättsrelaterade inkomster som deras förlag får in.

Samtidigt finns skydd för yttrandefriheten. Korta utdrag från nyhetsartiklar, memes och gif:ar ska kunna delas även i fortsättningen.

Nystartade plattformar får lättnader i skyldigheterna.

Undantag finns också för uppladdningar till icke-kommersiell användning, som onlineuppslagsverk som Wikipedia.

Parlamentets ansvarige (rapportör), den tyske kristdemokraten Axel Voss, sade att vanliga äganderätt nu tillämpas på internet.

"Vi ändrar inte reglerna. Vi gör dem bara tillämpbara", sade han.

"Och vi dödar inte alls internet. Orättvis ersättning för journalister och kreatörer betyder att färre vill göra dessa jobb, vilket betyder mindre kvalitetsinnehåll på internet", fortsatte Axel Voss.

Christofer Fjellner (M) röstade nej med motiveringen att riskerna för internetanvändare, innovation och företagsamhet är för stora.

Max Andersson, som har lämnat Miljöpartiet för Partiet Vändpunkt, sade att beslutet riskerar att skada både yttrandefriheten och försämra hela internet.

"Många tjänster på nätet hamnar nu i en juridisk gråzon där det är stor risk att de kommer att behöva filtrera sina användares uppladdningar. Nu gäller det att skademinimera", sade han.