KRISTERSSON (M): ALLTID REDO FÄLLA LÖFVEN

STOCKHOLM (Direkt) Socialdemokraternas Stefan Löfven ser ut att kunna bilda en regering, men det blir en "absurd" regeringsbildning där Vänsterpartiet får vetorätt. Moderaterna kommer aldrig att rädda kvar en sådan regering om den hotas att fällas.

Det sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vid en pressträff på onsdagen.

"Vi kommer självklart inte att rädda kvar en regering vid makten som aldrig borde ha tillträtt", sade han och tillade att Moderaterna aldrig kommer att tveka om regeringen hotar att avsättas.

Ulf Kristersson kallade Stefan Löfvens troliga nya regering för "absurd", byggd på kohandel och politik som Socialdemokraterna tvingats att föra, och som dessutom ger inflytande till Vänsterpartiet.

Han sade att Centern och Liberalerna ser ut att vara lurade in i en överenskommelse med Socialdemokraterna vars uttalade ambition var att inte ge Vänsterpartiet inflytande, men där Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt just gjort klart att partiet visst kommer att få inflytande eftersom klausulen i överenskommelsen om att Vänsterpartiet ska hållas utanför enligt honom är "tillintetgjord".

Ulf Kristersson sade också att sakpolitiskt hade Centern och Liberalerna kunnat få igenom mer av sin politik i en borgerlig regering.

"Centern och Liberalerna har spräckt Alliansen på nationell nivå", sade han och tillade att lokalt och regionalt fortsätter pågående allianssamarbeten.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor gav också beskedet att hon är beredd att fälla en ny Löfvenledd regering, även tillsammans med Vänsterpartiet.

"Jag är beredd att avsätta regeringen, även om det i så fall kommer att ske på ett oortodoxt sätt", sade hon.