KONECRANES: SER SÄMRE EFTERFRÅGAN, DRAR TILLBAKA HELÅRSPROGNOS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finländska verkstadsbolaget Konecranes ser sämre efterfrågeutsikter än tidigare på grund av covid-19-pandemin och drar tillbaka sin finansiella guidning för helåret 2020.

Det framgår av ett pressmeddelande som släpptes efter Helsingforsbörsens stängning på torsdagen.

På grund av pandemin har länder runt om i världen infört omfattande restriktioner på människors daglig liv och affärsverksamhet.

"Till följd av detta har många av Konecranes kunder begränsad tillgång till sina anläggningar, vilket påverkar Konecranes möjligheter att slutföra installationer av ny utrustning och att utföra vissa serviceoperationer. Även Konecranes egen verksamhet påverkas av de betydande och växande åtgärderna världen över för att begränsa pandemin", skriver bolaget.

Konecranes räknar med att pandemin kommer att ha en påverkan på efterfrågan på bolagets produkter och tjänster, särskilt under första halvåret, men eftersom situationen utvecklas snabbt är det för tidigt att göra någon rimlig kvantifiering. Någon ny prognos ges därför inte.

Konecranes spådde i samband med bokslutsrapporten i februari att omsättningen för helåret 2020 ökar med 7-10 procent på årsbasis, inklusive MHE-Demag. Bolaget spådde då vidare att den justerade ebita-marginalen för 2020 förbättras i jämförelse med 2019, när marginalen blev 8,3 procent.

Vidare meddelade Konecranes på torsdagen att bolaget förväntar sig att den justerade ebita-marginalen i första kvartalet 2020 kommer att tyngas av att ett hamnkranprojekt i USA har blivit 18 miljoner euro dyrare än väntat.