KINA: UPPTRAPPNING MOT KANADENSARE GRIPNA KORT EFTER HUAWEI-FC

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina trappar upp rättsprocessen mot de två kanadensiska medborgare som nu formellt arresterats mot bakgrund av anklagelser om spionage och stöld av statshemligheter. Männen greps i december, kort efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou gripits i Vancouver på uppdrag av USA.

Affärsmannen Michael Spavor och den tidigare diplomaten Michael Kovrig kan snart komma att ställas inför rätta. Uttalanden från kinesiska utrikesministeriet på torsdagen definierade dock inte närmare när så kan ske.

Männen greps för att ha "inhämtat statshemligheter och underrättelser för utländsk makt", sade Lu Kang, utrikesministeriets talesperson. Han påpekade också att myndigheterna "hoppas att Kanada inte gör några oansvariga uttalanden" om Kinas agerande i fallet.

Huaweis finanschef Meng Wanzhou greps mot misstankar om att hon med avsikt förlett en amerikansk bank att genomföra transaktioner åt ett bolag baserat i Iran. Överföringen innebar att hon medverkade till försäljning av amerikansk teknologi till Iran, som var under amerikanska sanktioner. Efter att hon släppts ur häkte har hon befunnit sig i husarrest, försedd med fotboja.

Huaweis grundare tillika Meng Wanzhous far, Ren Zhengfei, har hävdat att hans dotter används av USA i syfte att utpressa Kina i handelskriget. Det är en tolkning som också i viss mån fått stöd av USA:s president Donald Trump, som sagt att han kan intervenera i fallet om Kina undertecknar ett rättvist handelsavtal med USA.

Det kinesiska telekombolaget, som är Ericssons och Nokias främsta konkurrent, anklagas också av USA mot sitt förnekande för att möjliggöra statligt kinesiskt spionage.