KINA: SLOPAR BNP-MÅL FÖR FÖRSTA GÅNGEN HITTILLS (NY)

(tillägg: från stycke tre)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina slopar för 2020 landets BNP-mål för första gången sedan sådana mål började att publiceras 1990 och regeringen lovar att stödja ekonomin.

Det rapporterar Reuters utifrån dokument inför att den veckolånga folkkongressen öppnas.

Kinas BNP minskade 6,8 procent första kvartalet jämfört med föregående kvartal, den första nedgången på decennier. Under 2019 var tillväxtmålet 6,0-6,5 procent.

"Vi har inget specifikt mål för den ekonomiska tillväxten i år, i huvudsak på grund av epidemin och att läget för ekonomin och handeln är mycket osäkert, och då Kinas utveckling står inför en del oförutsägbara faktorer", sade premiärminister Li Keqiang vid folkkongressens öppnande.

Han sade att konsumtionen, investeringarna och exporten faller, och att trycket på arbetsmarknaden ökar betydligt, samtidigt som de finansiella riskerna stiger.

Kina har satt ett mål på att skapa 9 miljoner jobb i städerna i år, vilket är ned från 11 miljoner förra året och det lägsta målet sedan 2013, och arbetslöshetsnivån väntas ligga på 6 procent, upp från 5,2 procent föregående år.

Målet för KPI-inflationen är 3,5 procent, upp från 3,0 procent 2019.

Budgetunderskottet beräknas uppgå till 3,6 procent av BNP i år, upp från 2,8 procent förra året. De lokala regeringarna väntas emittera särskilda obligationer för 3.750 miljarder yuan, upp från ett mål på 2.150 under 2019.

Penningpolitiken kommer att bli mer flexibel och tillväxten i penningmängden (M2) och total finansiering kommer att bli betydligt högre i år. Centralbanken PBOC kommer att guida utlåningsräntan lägre, sade Li Keqiang.

Commerzbank skriver i en kommentar att stimulanserna väntas uppgå till totalt 3,2 procent av BNP i år jämfört med förra året, vilket är ungefär som väntat.

"Då storleken på den finanspolitiska stimulansen inte är aggressiv så finns det inte så mycket hopp om att ekonomin kommer att se en stark V-formad återhämtning från andra kvartalet och framåt", skriver Commerzbank.