KINA: KRÄVER ATT HUAWEIS FINANSCHEF SKA FRISLÄPPAS - FT

STOCKHOLM (Direkt) Kina har krävt att Huaweis finanschef, som greps i Vancouver i helgen på uppdrag av amerikanska myndigheter, ska friges, rapporterar Financial Times (FT).

I ett upprört svar på gripandet anklagade Kinas ambassad i Ottawa på torsdagen amerikanska och kanadensiska myndigheter för att "allvarlig skada de mänskliga rättigheterna" för Meng Wanzhou, som utöver att vara Huaweis finanschef också är dotter till företagets grundare, Ren Zhengfei.

Gripandet skedde i lördags, samtidigt som USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping träffades i samband med G20-mötet i Buenos Aires för att försöka enas om ett avtal för att dämpa handelskriget. Enligt en företrädare för Vita huset kände Donald Trump då inte till att USA begärt Kanada att utlämna Meng Wanzhou.

"Presidenten kände inte till begäran om utlämning före middagen med Xi", sade företrädaren för Vita huset.

Vita husets säkerhetsrådgivare John Bolton, som satt med vid bordet i Buenos Aires ska dock ha känt till planerna på gripandet redan inför middagen på lördagen.

Bloomberg News rapporterar att statlig media i Kina rasar över gripandet av finanschefen och hävdar att avsikten är att bromsa Kinas, och Huaweis, framväxt.

"Helt uppenbart förfaller Washington till en föraktligt brottslig hållning eftersom de inte kan stoppa Huaweis framfart inom 5G på marknaden", skriver Global Times på ledarplats.

Donald Trump delade på Twitter vad han hävdar är ett uttalande från Kina:

"Teamen på båda sidor har nu en smidig kommunikation och gott samarbete med varandra, Vi har fullt förtroende för att en överenskommelse kan nås inom 90 dagar", skrev Donald Trump, och tillade: "Jag instämmer".