KINA: "CYBERTSAREN" BAKOM "THE GREAT FIREWALL" DÖMS TILL 14 ÅR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas förre chef för landets internetmyndighet, Lu Wei, har dömts till böter och 14 års fängelse för tagande av mutor motsvarande runt 43 miljoner kronor.

Det rapporterar den regimtrogna nyhetsbyrån Xinhua på tisdagen.

Lu Wei tjänstgjorde som vice publicitetsminister mellan åren 2014 och 2017 och som chef över cyberrymdmyndigheten mellan 2013 och 2016. Han greps vid ett tillslag av kommunistpartiets anti-korruptionsstyrka i november 2017.

Han låg bland annat bakom projektet som kallas "The great fire wall", som uppkallats anspelande på den 21.000 kilometer långa kinesiska mur som byggdes för att hålla utländskt inflytande på avstånd under perioden 300 år före Kristus och tidigt 1600-tal. Regelverket rullades ut 2016 och är allomfattande för Kinas internet. Officiellt kallar den kinesiska regimen regelverket för "Det gyllene sköldprojektet".

Lagarna inkluderar bland annat begränsningar av yttrandefrihet och en kritiserad klausul som tvingar utländska techbolag att lagra data om sina kinesiska användare inom landets gränser.

Apple har sedan dess flyttat sina servrar för Kina till en statligt sponsrad bolagsentitet medan bland annat Facebook och Google sett det som ett omöjliggörande av verksamhet i landet.

Lagarnas utformning anses av de amerikanska bolagen ha som syfte att gynna kinesiska konkurrenter som Alibaba, Tencent, Huawei och Baidu, något som hävdats av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA. Argumenten har blivit bärande i Vita husets kampanj mot telekombolaget Huawei, Ericssons och Nokias främsta konkurrent för utbyggnad av telekomnät.

Enligt NSA är kinesiska bolag tvingade att möjliggöra kinesiskt cyberspionage och lämna ut data via bakdörrar i teknologin, som i värsta fall kan leda till att regimen vid behov kan stänga ner el- och telekomnät i länder med Huaweis teknik i näten.

Huawei har dock nekat till att så skulle vara fallet, läsningen av lagen är felaktig och i sin tur påpekat att dokument som tidigare NSA-konsulten Edward Snowden läckte visade att NSA spionerat på Huawei via just sådana bakdörrar som Huawei anklagas för att möjliggöra, bland annat via teknologi från amerikanska konkurrenten Cisco.

Flera av USA:s allierade i Europa har också visat viss skepsis mot slutsatserna. Bland annat de tyska och brittiska underrättelsetjänsterna har kommit fram till att risken med Huawei är hanterbar och överkomlig.