KI: TÄNKER SIG ATT RB INTE SÄNKER LÄGRE ÄN TILL -0,50%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konjunkturinstitutet räknar med att Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad de kommande åren. Skulle konjunkturen försvagas mer än väntat tänker de sig att Riksbanken kommer att sänka räntan, men inte mer än tillbaka till -0,50 procent. Detta baserat på hur Riksbanken tidigare agerat.

Det säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi gör ingen bedömning av hur långt styrräntan kan sänkas utan vi har tittat på hur Riksbanken agerat tidigare, då de gjorde mer kvantitativa lättnader i stället för att sänka under -0,5 procent. Det visar på att de just då i alla fall gjorde de bedömningen att -0,5 var en nedre gräns. Dessutom verkar Riksbanken i alla fall prata om att de vill bort från negativt territorium", säger hon.

Riksbanken sänkte styrräntan till -0,50 procent i februari 2016 och utökade därefter sitt program för obligationsköp ett par gånger, innan de höjde styrräntan till -0,25 procent i december 2018.

Ylva Hedén Westerdahl tillägger att man också kan fråga sig vilken effekt ytterligare räntesänkningar egentligen har på ekonomin:

"Är det verkligen mer expansiv penningpolitik som kommer att göra tricket?"