JM: BEFARAT SHORT RALLY I AKTIEN PÅ FREDAGEN - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagens kraftfulla kursuppgång i JM-aktien är det "short rally" som kunnat befaras vid begränsat positiva förändringar i läget för bolaget.

Det bedömer Simen Mortensen, analytiker på DNB, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

DNB sänkte tidigare i juli rekommendationen för JM till sälj, från behåll, sedan kursen rört sig upp mot 240 kronor, från nivå omkring 170 kronor vid årsskiftet. Efter fredagens halvårsrapport justerar den norska banken upp riktkursen för JM till 208 kronor (200) men upprepar sälj.

"I och med den senaste tidens kursrally, som vi bedömer är ett resultat av korta positioner som täckts, ser vi värderingen som hög och upprepar sälj", skriver banken.

JM:s intäkter och rörelseresultat för det andra kvartalet var något högre än snittförväntan på marknaden. Antalet sålda bostäder ökade både sekventiellt samt jämfört med det andra kvartalet 2018 upp till 881 enheter.

"Det är en begränsad förbättring av läget som förutan den höga andelen blankat inte skulle ha gett något större utslag på aktiekursen", anser Simen Mortensen.

DNB hade länge rekommendationen behåll avseende JM-aktien trots att banken haft lägre förväntningar avseende rörelsemarginalen framöver, jämfört med analytikersnittet. DNB befarade att situationen med Obos som ny storägare med 22 procent av aktierna i JM, samtidigt som aktien storblankats, skulle kunna ge upphov till en "squeeze" om läget på den svenska bostadsmarknaden endast förändrades något i positiv riktning, till följd av att free float i aktien har minskat.

Nordea, med rekommendationen köp och riktkursen 275 kronor före rapporten, skrev i ett morgonbrev att JM:s rapport var "bättre än väntat" med 3 procents högre resultat än konsensus medan "starter och sålda enheter som överraskade positivt".

"Även marginalen för Stockholm var bättre än konsensus räknat med. Vi räknar med att konsensusprognosen kommer att komma upp 2-3 procent i spåren av rapporten", skrev Nordea som ser goda möjligheter för att "den positiva trenden fortsätter" för aktien även om den "gått bra".

JM ökar runt 9 procent till 260-kronorsnivån på fredagen. Därmed har aktien lyft 50 procent från årsskiftet.