ITALIEN: BROTTET MOT BUDGETREGLER SAKNAR MOTSTYCKE - EU

BRYSSEL (Direkt) Den italienska budgetens brott mot EU:s budgetregler saknas motstycke i EMU:s historia på två punkter.

Budgeten för 2019 innebär "en uppenbar, betydande avvikelse från rekommendationerna under stabilitetspakten".

Det skrev EU-kommissionen i ett brev till Italiens finansminister Giovanni Tria på torsdagen. Brevet begär förklaringar från italien före kl 12 på måndag.

Kommissionen påminde i brevet om att budgetrekommendationerna till Italien har antagits av EU-toppmötet den 28 juni och EU:s finansministrar den 13 juli.

Budgeten som Italien lämnade in till kommissionen i måndags innehöll en utgiftsökning med 1 procent när rekommendationen låg på en minskning med 0,5 procent. Både utgiftsökningen i sig och storleken på avvikelsen från målet (1,5 procentenheter) saknar motstycke, skrev kommissionen.

Vidare noterade kommissionen att Italien inte längre siktar på att nå sitt medelfristiga budgetmål som rekommenderat 2021. (Detta gäller ett konjunkturrensat mål.)

En tredje invändning är att kommissionen är rädd för att Italiens tillväxtprognos är alltför optimistisk. Det italienska parlamentets budgetkontor har inte ställt sig bakom prognosen.

"Vi vill därför veta era argument varför ni inte har tagit budgetkontorets åsikter med i beräkningen", löd brevet.

Om kommissionen inte godtar Italiens förklaringar, eller Italien ändrar sin budget, kan kommissionen underkänna den.

Brevet överlämnades av ekonomikommissionär Pierre Moscovici i Rom.

"Vi diskriminerar inte Italien. Brevet ställer några frågor. Nu är det upp till Italien att besvara dem", sade Piere Moscovici vid en presskonferens.