INDEX: GETINGE FLYTTAS FRÅN MSCI SWEDEN TILL SMALLCAP (NY)

(Tillägg: kommentar från Holdings samt kursrörelse, sista tre styckena)

STOCKHOLM (Direkt) Getinge kommer att lämna indexet MSCI Sweden, ett index som för närvarande består av 31 svenska större bolag, den 31 maj och i stället inkluderas i indexfirmans smallcap-index.

Det framgår av meddelanden från indexleverantören, som har genomfört en halvårsvis återkommande indexrevidering.

Indexet är utformat för att mäta hur svenska large- och midcapbolag går, och täcker enligt MSCI cirka 85 procent av den svenska aktiemarknaden.

Inga nya bolag tillkommer i indexet, som Getinge alltså lämnar, medan medicinteknikbolaget får sällskap som nykomling i MSCI:s smallcapindex av Oncopeptides, Stillfront, Storytel och Troax.

Fyra bolag lämnar smallcap-indexet: Bergman & Beving, Fingerprint Cards, Gunnebo och Kappahl.

I MSCI:s microcap-index, ett tredje index, läggs 21 bolag till medan sju tas bort (se lista nedan för vilka detta är).

Enligt Erik Haglund, produktchef vid ägardatatjänsten Holdings, finns 342 passivt förvaltade fonder som utgör 9,39 procent av kapitalet i Getinges ägarlista. Många av dem har enligt honom olika MSCI-index, främst MSCI EAFE (EAFE = Europe, Australasia och "Far East") och MSCI Europe, som benchmark.

"Dessa index utgörs i sin tur av Large- och Midcap-bolag vilket tyder på att Getinges flytt till MSCI Smallcap kan innebära utflöden", skriver han i ett mail till Nyhetsbyrån Direkt och nämner att det bland de passivt förvaltade fonderna i Getinge är framför allt Blackrocks ETF:er, iShares, som följer MSCI:s index.

Getinge-aktien var ned 0,8 procent och därmed näst sämst i OMXS30-indexet efter en knapp timmes handel på tisdagen. OMXS30 var samtidigt upp 0,1 procent.

Illustration: MSCI:s ändringar i sitt svenska microcapindex.

image

Källa: MSCI